Dieren zoeken aan zee

De zee is een levend, altijd bewegend stuk natuur. Er vallen aan het strand namelijk duizenden kleine diertjes te vinden. Sommige zijn aangespoeld, en sommige leven permanent in het grensgebied van eb en vloed. Ze zijn makkelijk te vinden, en je kinderen vinden het fantastisch om ze te zoeken en meer te leren over hun manier van leven. Dit zijn manieren om je kinderen (en jezelf!) spelenderwijs te laten kennismaken met diertjes die in de branding leven.

Koop een garnalennetje

De ondiepe plassen die na de vloed achterblijven wemelen van de kleine beestjes. Met een speciaal garnalennet of schepnet kunnen kinderen ze zelf vangen. Het garnalennet bestaat uit een stevig balkje aan een stok, waartussen een net gespannen is. Door het over de bodem van de plas te schrapen belanden de zeediertjes in het net. Je kinderen zullen waarschijnlijk veel garnalen vinden, kleine krabbetjes, visjes en andere zeebewoners. Met een dierengidsje in zakformaat kunnen ze zelf de namen bij de dieren zoeken, en te weten komen hoe de diertjes leven.

Schelpen verzamelen

De dikke lagen aangespoelde schelpen zijn een schat voor kinderen. Door de mooiste en bijzonderste exemplaren op te rapen maken ze al snel een verzameling die een leuk aandenken aan de vakantie wordt. Ze leren de belangrijkste schelpdieren uit de Noordzee, zoals de mossel, scheermesheft, kokkel en nonnetje te herkennen. En tussen de schelpen liggen ook veren, drijfhout, afval en andere objecten die hun fantasie stimuleren en hun begrip van de zee vergroten.

Vogels kijken

Aan de kust wemelt het van de vogels die er schelpdieren, kreeftjes, visjes – en af en toe patat – verschalken. Met een vogelgids kun je erachter komen welke vogels het zijn. Met een verrekijker kun je ook exemplaren die hoog of ver weg vliegen herkennen aan hun vliegbeeld. Misschien vinden je kinderen het ook leuk om dit te doen – er zijn in Nederland hele verenigingen van enthousiaste vogelaars!

Zeehonden spotten

Dit kan natuurlijk lang niet overal, maar een zeehondensafari is een geweldig uitje voor jong en oud. Met een bootje, of op sommige plekken te voet, bezoek je de zandbanken waar groepen zeehonden uitrusten, spelen en hun jongen grootbrengen. Deze schattige en interessante dieren vallen bij jong en oud in de smaak. Omdat het door beschermende maatregelen steeds weer beter gaat met de zeehondenstand, is het ook een goede gelegenheid om de kinderen over de waarde van natuurbescherming te leren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *