Spelletjes voor op het strand

 

Het strand is voor kinderen één grote speelplek. Het zand biedt een zachte, warme ondergrond om op te ravotten, te rennen en te spelen. De frisse en wilde zee is een geweldig element om in rond te spartelen en baantjes te trekken. En er zijn heel veel spelletjes voor kinderen die op het strand nog leuker zijn dan thuis! Hier een paar tips om je kinderen bezig te houden aan het strand.

Waterpistoolbal

Kinderen vinden het geweldig om elkaar (en met een beetje pech jou) achterna te zitten met waterpistolen. Ze proberen elkaar nat te spuiten en spelen soldaatje met de kuilen in het terrein. Een lekkere natte chaos – maar je kan de waterpistolen ook iets meer gestructureerd gebruiken. Verdeel de kinderen in twee teams en geef ze krachtige waterpistolen. Leg een lichte bal in het midden en trek twee lijnen op een afstand van een meter. De kinderen moeten de bal over ‘hun’ lijn heen krijgen met de waterpistolen.

Schattenjacht

Leuk voor oudere kinderen die van speurtochten houden. Maak een lijstje van spullen die ze moeten verzamelen, en geef elk kind (of elk duo) dezelfde lijst. Je zet daarop spullen die aan het strand waarschijnlijk te vinden zijn: een oester, een veer, een stuk drijfhout, iets blauws, een frisdrankblikje, en ga zo maar door. Wie na een kwartier de meeste spullen van het lijstje in zijn emmer heeft zitten, wint de schattenjacht. Het leuke van deze activiteit is dat de kinderen ook nog met iets nuttigs bezig zijn, namelijk het strand opruimen.

Waterrace

Vul een aantal plastic bekers of kommen met water, en zorg voor een paar emmers. Wie het eerst zijn lege emmertje gevuld heeft met water vanuit zijn volle emmer is de winnaar. Elk kind moet met een gevulde beker op zijn hoofd naar een lege emmer verderop rennen – natuurlijk zonder al te veel te morsen! Je kunt kleinere kinderen een voordeel geven door hun emmers dichter bij elkaar te zetten.

Een zandkasteel bouwen

Kinderen kunnen urenlang bezig zijn met het bouwen van een prachtig zandkasteel aan de vloedlijn. De grotere kinderen zullen met emmers en schepjes enorme torens willen bouwen, de kleintjes vinden het vaak ook leuk om het kasteel te versieren met schelpjes en zeewier. Zelf kan je meehelpen met een spade als je wilt. Tip: het kasteel verdedigen tegen de opkomende vloed leert je kinderen meteen omgaan met verlies!

Vliegeren

Als kind móet je een vlieger gehad hebben. En dat hoeft echt geen wedstrijdmodel te zijn- een goedkope of zelfgemaakte vlieger blijft in een fijn windje ook al heel aardig in de lucht. Laat je kinderen uittesten hoe ze de vlieger moeten oplaten en manoeuvreren, om hem zo goed mogelijk hoog te houden. Help ze desnoods een handje als het zelfstandig nog niet zo goed lukt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *